מותר האדם מן האווז אין
כל בעלי-החיים, חוץ מבני-האם, יודעים כי עניינם העיקרי של החיים הוא להנות מהם. להתנפל על החיים או להתנפל על האוכל, זו המחלוקת שבין הרפלקסים ובין ההיגיון. יחסי הציבור לעתירי הפחמימות הכריעו את הכף לטובת הרומן עם האוכל.
אווזים אינם נוטים לאכילת-יתר, ואם לא ידחסו לגרונותיהם את המזון באמצעות מכונת-האבסה – יאכלו, ישבעו ויותירו, ואם לא חיבלו בכנפיהם – יעופפו להנאתם במרומי השמיים וישקיפו על בני-האדם שיהיו בעיניהם כחגבים.
מחלת הכבד השומני בקרב ילדים "ידיעות אחרונות" 4.12.2011
אומרת ד"ר אלינה גרמן, אנדוקרינולוגית לילדים משרותי בריאות כללית במחוז חיפה וגליל מערבי: אם לא נטפל בבעיה ונעצור את העלייה במשקל עכשיו, בגיל הצעיר, תוך שנים ספורות נראה מבוגר שמן שסובל ממגוון של בעיות ונמצא בסיכון בריאותי גבוה עוד יותר.
סיבוך ששכיחותו עלתה משמעותית בקרב ילדים ובני נוער הוא מחלת הכבד השומני. במחלה זו מצטברים משקעי שומן בתאי הכבד. בשלב ראשון מתבטאת הבעיה בעליה באנזימי הכבד ללא תסמינים נוספים, כך שהילדים לא מרגישים שום דבר. עם הזמן המחלה עלולה להתפתח גם להפרעה בתפקוד של הכבד ובמקרים קיצוניים אפילו לשחמת כבד ולאי-ספיקת כבד. מחלה זו היא מחלת הכבד השכיחה ביותר בעולם המערבי, ועל פי הערכות בינלאומיות 3%-8% מהילדים ומבני הנוער סובלים ממנה. אצל ילדים שמנים השכיחות מגיעה לכ-30% ואף יותר.
אכול כפי יכולתך – מאת נחום ברנע "ידיעות אחרונות" 3.10.2011
נחום ברנע מתאר את מה שחזה בבריכת שחיה באחד מאתרי הנופש בארץ. ילדים שטרם לבשו את חליפת הבר-מצווה הגיעו למידה אקסטרה-לארג'. בסיקור של ילדים שמנים בארה"ב מתאר נחום ברנע ילדים שבגיל צעיר מאוד גידלו כרסים, ירכיים, זרועות עבות. הם נראו כמו אווזים מפוטמים, כבדי-צעד, נטולי-חן, גופם קשיש ב-40 שנה מגילם הכרונולוגי.
הישראלים נושאים את עיניהם אל ארצות-הברית. היא סמל ההצלחה, המודל לחיקוי, הדבר הנכון. אבל לא הכל זוהר באמריקה ולא הכל נכון. את זה מבינים עכשיו יותר ויותר אמריקאים, והגיע הזמן שיבינו גם הישראלים. מי שבוחר היום לחקות את האמריקאים חיקוי עיוור מוביל את החברה שלו לאסון. השמנת-יתר, אוביסיטי, נחשבת כיום לאיום הגדול ביותר על בריאותם של האמריקאים. שליש מהאוכלוסיה הבוגרת לוקה בה ושישית מהבנים בגילאים 2-19
על פי נתוני משרד הבריאות ישראל אינה מפגרת אחרי ארה"ב בממדי מגיפת ההשמנה.
שפע של תירס אמריקאי
ארצות הברית היא כיום היצרנית, הצרכנית והיצואנית הגדולה ביותר של תירס, והיא מספקת 40% מהצריכה העולמית שלו. היא לא זכתה במעמד הזה במקרה. הממשלה האמריקאית מסבסדת במשך קרוב לארבעה עשורים את גידולי התירס בשטחה בסכום המוערך ב־5 מיליארד דולר בשנה. זו רשת ביטחון שחקלאים אמריקאים רבים קפצו עליה: לא משנה מה קורה מחוץ לאמריקה, את התירס שגדל בשדותיהם הם יוכלו למכור תמיד לממשלה, במחיר מינימום קבוע מראש. מטרת המדיניות הזו היא להציב ולשמר את מקומה של ארצות הברית כמעצמת תירס שאין שנייה לה. משמעות הדבר שהאמריקאים מייצרים תירס בכל מחיר. גם במחירי הפסד.
זו אחת הסיבות לכך שתעשיית המזון האמריקאית, ואחריה גם העולמית, דחפה תירס לכל דבר. "בעקבות הסובסידיה נוצר עודף אדיר של תירס זול, ומישהו היה חייב לאכול את כל התוצרת הזאת", מסביר פולאן. "כל היצירתיות, התקציבים והמחקר כוונו לניצול חומר אחד ויחיד, ומבחינה מסחרית זו היתה הצלחה גדולה. למדנו לדחוף אותו לבעלי חיים, למזון אנושי, למוצרי תעשייה ועכשיו למכוניות. אנחנו יודעים לעשות איתו הכל".
מייקל פולאן – "דילמת השפע", מודן הוצאה לאור.
הצרפתים אוהבים כבד אווז "ידיעות אחרונות" 1.12.2010
כבד אווז מיוצר בעיקר בדרום צרפת על ידי חקלאים שמאביסים את האווזים בכמויות גדולות של תירס וחיטה טחונים כדי להגדיל את נפח הכבד שלהם. המעדן היקר מוצא את מקומו על שולחנות רבים בחג המולד.
הלעטת אווזים נאסרה בחוק במדינת ישראל
"בתהליך ההלעטה נמנעת מן האווז האפשרות לאכול באופן חופשי, ומבוצעת האכלה כפויה של האווז פעמים מספר ביום במזון עתיר אנרגיה ובכמות העולה בהרבה על הנדרש לצרכיו הפיזיולוגיים. התהליך שבו מוחדר לאווז צינור מתכת שדרכו נדחס המזון לקיבתו, הוא אלים ופוגעני. התהליך גורם למחלה ניוונית בכבדו של האווז ולהגדלתו עד פי עשרה מגודלו הטבעי. אין חולק כי ללא הפגיעה בכבדו של האווז לא ניתן לייצר כיום כבד אווז." (מתוך בג"ץ האווזים הראשון, פסיקת כב' השופט חשין).
יש דין ויש דיין בישראל
לראשונה אישום על פיטום אווזים "ידיעות אחרונות" 9.7.2007
לראשונה הגיש אתמול משרד החקלאות כתב אישום נגד חקלאים שפיטמו אווזים בניגוד לחוק. כתב האישום גובש בזכות עבודת אכיפה מאומצת של יחידת הפיצו"ח במשרד החקלאות.
האשמה: עינוי בעלי חיים, התעללות והתאכזרות בניגוד לחוק צער בעלי-חיים.
מזון עתיר אנרגיה לילדיםבכמות העולה בהרבה על הנדרש לצרכיהם הפיזיולוגיים, קרי דיאטה דלת שומן ועתירת פחמימות, זהה לתפריט שנועד להגדלת הכבד של האווז והתוצאה הבריאותית אף היא זהה.
הפתרון המתבקש בדחיפות דיאטה דלת פחמימות, ממוסדת ומעוגנת בחקיקה, כמו בשבדיה ובנורבגיה ובא לציון גואל.
נושא ציבורי מאוד חשוב. מעניין יהיה לראות כיצד יתמודדו הערכאות השיפוטיות עם סוגיה זו אשר אינה מפותחת די בפסיקה.
ברוך, אשמח אם תעדכן בבלוג שלך כיצד הכריע בית המשפט באישום.
חג שמח !
תודה לך רפאל היקר,
הפוסט היה בעיקרו אנלוגיה בין הלעטת אווזים שנאסרה
ובין הלעטת בני אדם שהותרה.
האם אתה מתייחס להכרעת בית המשפט בעניין הלעטת האווזים?
חג אורים שמח,
ברוך