מצה זו שאנו אוכלים על שום מה קרויה מצה? על שום שמוצתה מן המים ונותרו בה 70% פחמימות.
גדלנו בשנה – כמעט 8 מיליון שזקוקים לניכוי שליש על התנהגות טובה מול הצלחת.
בסקירת השולחנות הערוכים לחוג את חגי ישראל כמעט שלא תמצאו מצרכי מזון שערכם הוא פחות מ-70% פחמימות בכל חג ומועד.
בראש השנה פתחנו בתפוח בדבש, אכלנו תפוחי-אדמה, אורז ומאפים בטעמים שונים, שתינו משקאות מתוקים ומשקאות חריפים וקינחנו בעוגת קרם.
לפני ואחרי הסעודה המפסקת בצום יום כיפור התנפלנו על העוגות ועל הקניידלך והקרפלך והאורז ותפוחי-האדמה, רשימה חלקית.
בסוכות קיימנו את מצוות "ושמחת בחגיך והיית אך שמח" כל שבעת ימי החג, ובשמיני עצרת עם ישראל זולל וסובא בין הקפה להקפה.
בחג החנוכה שזה מקרוב חגגנו, אכלנו בגיל ובשמחה שמונה ימים רצופים סופגניות ולביבות לרוב.
בט"ו בשבט אכלנו לשובע פירות יבשים עתירי פחמימות שנתברכה בהם ארצנו.
בפורים אכלנו בחדווה אוזני-המן והתבשמנו ביין עד דלא ידע איש את רעהו.
חג החירות הולך וקרב ועם ישראל עומד לתת דרור ליצריו הקולינריים כל שבעת ימי החג עתיר הפחמימות וכל המרבה הרי זה מנופח.
יחסו של הישראלי להשמנה היה יכול להיות משעשע אלמלא היו מתים מזה. במשתה עתיר-הפחמימות הציבור הרחב והשמן אינו מעוניין לדעת, וגם לא ממש מספרים לו, אבל המחלה צועקת מהצלחת.
מה נשתנה הלילה הזה מכל הלילות במעוננו?
מרק דלעת ועוף
המיצרכים
3 כרעי-עוף
300-400 גרםדלעת כתומה, קלופה וחתוכה לקוביות
4 גבעולי סלרי קצוצים (כולל העלים)
3 שיני שום קלופות
1 כף רסק עגבניות
מלח ופילפל שחור
3-4 כפות פטרוזיליה קצוצה
אופן ההכנה
מניחים בסיר גדול את הכרעיים, הדלעת, הסלרי, השום ורסק העגבניות ויוצקים מים עד לכיסוי המרכיבים. מכסים את הסיר חלקית ומבשלים על להבה בינונית כ-40 דקות, עד שהדלעת רכה מאד. מתבלים במלח ופילפל שחור,זורים למעלה את הפטרוזיליה ויוצקים לקערית הגשה.
דג בגריל בניחוח צפון-אפריקה
המיצרכים
2 דגים טריים שלמים מנוקים במשקל של 75 גרם כל דג, רצוי לוקוס
4 שיני שום קצוצות
חצי כפית כמון טחון
1 כף פפריקה חריפה או מתוקה, או תערובת של שתיהן
חצי כפית אגוז מוסקט מגורר
3 כפות עלי כוסברה קצוצים
1 כף עלי פטרוזיליה קצוצים
1 כף עלי סלרי קצוצים
מיץ מחצי לימון עסיסי, או כמות לפי הטעם
3-4 כפות שמן זית
מלח ופילפל שחור גרוס
אופן ההכנה
חותכים 2-3 חתכים עמוקים ואלכסוניים בשני צדיו של כל דג, מערבבים בקערית את כל יתר החומרים ומורחים על הדגים ובתוכם,מכסים ושומרים במקרר 2-3 שעות כדי שיספגו מטעמי התבלינים.
מעבירים את הדגים לתבנית צליה עם רשת. מחממים את גריל התנור לחום מקסימלי וצולים את הדגים 10-15 דקות מכל צד. מעבירים לצלחת הגשה. טועמים ומתבלים את הנוזלים שהצטברו בתבנית ויוצקים על הדגים. מגישים מיד.
כבד קצוץ
המיצרכים
400 גרם כבד עוף
3 בצלים
2 ביצים קשות
שמן לטיגון
אופן ההכנה
מטגנים את הבצל חתוך לעיגולים עד שיזהיב, חותכים את הכבדים לפרוסות ומטגנים אותם.
מוציאים מהמחבת, מרסקים או טוחנים במטחנת-בשר את הכבדים עם הבצל והביצים הקשות, מתבלים במלח ופילפל לפי הטעם ומגישים.
קצר המצע מהשתרע. אחרי שטעמתם מקצת מן העולה על שולחננו בליל הסדר אפרט את יתר המעדנים מעוטי הפחמימות ונטולי הפחמימות:
עוף לאניני טעם// קציצות עוף עם סלרי// צלי בשר בקר// ביצה קשה// כרוב מבושל ברסק עגבניות// סלט פילפל ירוק, גמבה, קולרבי וכרובית// דגים ממולאים מתוצרת בית// מצה אחת לקיום המצווה//חרוסת לטעימה קלה// לקינוח – 100 גרם תפוח או אגס או קלמנטינה או תפוז או שסק// ארבע כוסות יין, לגימה קלה, לא חייבים לגמור את כל הכוס.
חסל סדר פסח כהלכתו, ככל משפטו וחוקתו, בלא תפוחי-אדמה, בלא אורז, בלא משקאות ממותקים, שרים שירי אביב בגיל ובשמחה עם כל יוצאי חלצינו ולא זקוקים לעוגה נגד תוגה.
חג פסח כשר ושמח,
ברוך הלוי-סגל